met een egelvriendelijke tuin

 1. De egel moet toegang hebben tot verschillende andere tuinen om genoeg voedsel te kunnen zoeken
 2. U kunt de egels helpen door een stevige, ondiepe schaal met schoon water neer te zetten.
 3. Een egel geeft de voorkeur aan een tuin met veel groen. Er moeten voldoende struiken aanwezig zijn waar de egel onder kan schuilen, eten kan zoeken, kan slapen of eventueel zijn nest kan maken.
 4. Is er een vijver aanwezig in uw tuin? Egels kunnen zwemmen, maar op de kant komen kunnen zij alleen via een schuine oever bij natuurlijke vijvers. Een prefabvijver met steile wanden is ongeschikt, een egeltrapje helpt hierbij niet, dit kan de egel door de paniek niet vinden en het dier zal uiteindelijk verdrinken.
 5. Gebruik nooit slakkengif (ook geen eco slakkenkorrels) en onkruidverdelgers in uw tuin.
 6. Honden in de tuin kunnen een gevaar opleveren voor egels.
 7. Berg tuingereedschap op zodat de egel zich niet kan bezeren.
 8. Zorg dat het fruitnet ver boven de grond hangt zodat de egel er niet in vast kan komen te zitten.
 9. Laat bladeren liggen. De egel gebruikt dit voor zijn nest of zoekt hiertussen naar zijn voeding.
 10. Voorzichtig met composthopen omspitten, hier kan ook een egel wonen.
 11. Geef een egel nooit melk, de egel raakt aan de diarree en zal door het vochtverlies uitdrogen en sterven.
 12. Voer de egels geen pindakaas. Ze lusten dit graag maar het is veel te vet en te zout voor de egel. Egels lopen er doorheen waardoor ze vies worden en als gevolg hiervan vliegen aantrekken.
 13. Geef de egel geen meelwormen, pinda’s en zonnebloempitjes vooral jonge egels kunnen hierdoor een verstoorde calcium/phosfor balans ontwikkelen.
 14. Voer de egel harde kattenbrokjes. Nat kattenvoer is ook geschikt maar de harde brokjes zijn beter voor hun gebit. Geef de egel geen fruit; het is een carnivoor. Tijdens droge zomers ook graag bijvoeren.
 15. Laat de egel zoveel mogelijk met rust.
 16. Voorzichtig met composthopen omspitten, hier kan ook een egel wonen.
 17. Geef een egel nooit melk, de egel raakt aan de diarree en zal door het vochtverlies uitdrogen en sterven.
 18. Voer de egels geen pindakaas. Ze lusten dit graag maar het is veel te vet en te zout voor de egel. Egels lopen er doorheen waardoor ze vies worden en als gevolg hiervan vliegen aantrekken.

Tuintips voor de vijver

Tuineigenaren realiseren zich vaak niet dat dieren niet tegen een steile rand op kunnen klimmen.

Een vogel moet uit een vijver kunnen drinken en een egeltje ook, zonder dat zij verdrinken.
Rotsblokken,  stukken hout of  waterplanten kunnen verschil maken van leven en dood. Een trappetje is beter dan niets maar egels kunnen dikwijls  door de paniek een trappetje niet vinden en verdrinken vaak alsnog.

In de vijver kun je een ondiep gedeelte maken en hier een paar waterplanten neerzetten. Via deze planten kunnen de dieren er dan uit klimmen.

Equisetum Japonicum of Japanse holpijp is bijvoorbeeld een  vijverplant die ervoor zorgt dat o.a egels makkelijker uit de vijver kunnen komen.

Het plaatsen van  een stapel stenen langs de oevers kan bijvoorbeeld ook de egel en andere dieren  meer kans geven om uit de vijver te komen.

Een boomstronk in het water werkt ook.

Bang voor verstoring van een afgewogen evenwicht van een modern ontwerp? Het is niet altijd óf een minimalistische tuin, die esthetisch verantwoord is en waar geen dier in voor mag komen óf een natuurlijke tuin die rommelig is en waar dieren zich thuis voelen. Ook in een tuin met een strakke vijver kan een oplossing gezocht worden die mooi is om te zien en voorkomt dat dieren verdrinken. Als stenen, boomstronken en beplanting niet in de smaak vallen, plaats dan een kunstwerk of fraai