Egelhuis maken

Materiaal Ongeverfd hout of watervast multiplex, dikte minimaal 12 mm. Gebruik onbehandeld hout. Zorg dat je het dak open kunt maken, dan kun je het huisje in het voorjaar schoonmaken. Zet het huis op een droge, luwe plaats (onder een afdakje of in een rommelhoekje met lage struiken), op een kleine verhoging, zodat vocht uit de bodem niet in het huisje trekt. De plaats van de ventilatiepijp bepalen naar de mogelijkheden. Aan de buitenzijde de opening naar beneden gericht, zodat er geen regen naar binnen stroomt. Het einde van de ventilatiebuis in het huis omwikkelen met kippengaas om te voorkomen dat de egel deze afsluit met blad.  Maak de tunnel ca. 50 centimeter lang zodat katten er niet in kruipen.

Houd de isolatielaag bovenop het huis luchtig en droog met blad, stro en turfmolm Dat geeft de beste isolatie. Bij strenge vorst nog extra afdekken met een oude deken of iets dergelijks. Géén plastic, dat verstikt. Zorg voor voldoende droog blad en hooi in de buurt van het huis, opdat de egel zijn huis er mee vol kan stoppen.

Verstop de ingang  door middel van takken of bladeren /begroeiing.

Voederstation

Aan de linkerzijde is een voederstation afgebeeld.

Om te zorgen dat de buurtkatten geen hapje mee eten kunt heel makkelijk een  voederstion maken van een plastic bak (ongeveer  30cm bij 50cm), 2 bakstenen en wat tape om de scherpe randjes af te plakken. (fotocredits hedgehog bottom: http://www.hedgehog-rescue.org.uk/

fotocredits hedgehog bottom: http://www.hedgehog-rescue.org.uk/

Het kan verleidelijk zijn om de ingang zo te plaatsen dat je egel ziet komen en gaan, maar er bestaat de kans dat het huisje dan onbewoond blijft. Plaats de ingang het liefst in de buurt van de schutting en/of begrenzing van je tuin en de ingang niet op het noordoosten/noorden vanwege de koude wind Het kan ook heel verleidelijk zijn om af en toe te gluren of er een bewoner is die jouw egelhuisje gevonden heeft. Dit moet je echter absoluut niet doen! Egels raken snel verstoort. Een egel die tijdens zijn winterslaap gestoord wordt kan verhongeren en een verstoord nest met jonge egels kan verlaten worden. Wil je toch weten of er iemand thuis is? Je kunt letten op uitwerpselen of pootafdrukken, of plaats een wildcamera. Zand waar voetsporen in te zien zijn of een klein dun takje geplaatst overdwars bij de ingang wat omver gelopen wordt kan ook op bewoning duiden.

Als er ook een voerplek is voor de egel dan deze niet te dichtbij het huis plaatsen. Egels delen het aangeboden voedsel vaak met andere egels maar al die bezoekers te dichtbij hun slaaphol vinden ze niet fijn.

U kunt het document ook downloaden om uit te printen: egelhuis bouwtekening 1